Att avporträttera en avliden

Hur länge kan man sörja en människa. Det är nio år sedan min far gick bort och det går inte en dag utan att jag känner i djupet en sådan smärta att han inte finns här.                -Jag hoppas att du hade mycket starka skäl till varför du lämnade oss.  Men  hade han fått välja själv så hade han också varit kvar, det vet jag ju. Döden är en del av livet, hur smärtsam den än är för oss som blir lämnade kvar.

I bland möter jag människor i samma situation, och kan måla ett porträtt av den som gått bort. Vid en sådan beställning känner jag innerligt hur jag skulle vilja blåsa liv i porträttet. Jag räds definitivt inte människor som är i sorg. Det är en så urmänsklig och frisk reaktion, som så många känner igen, men som ofta trängs undan och skrämmer en del. Har vi någon gång blivit drabbade av sorg så borde vi veta hur vi ska bemöta den, men tyvärr kan det kännas så brutalt att vidröra temat döden att vi helst inte vill möta en människa som har förlorat någon anhörig.

Jag målar gärna en bortgången anhörig, och vill Du prata om den avlidne så gör vi det, men känns det svårt så pratar vi inte om den.

Jag har vid ett flertal tillfällen även avporträtterat små barn som av någon anledning lämnat sitt liv på jorden. Vid något tillfälle även ett litet barn som aldrig fick uppleva något liv här. Det har varit starka känslor, men så oerhört betydelsefullt.OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.