Gränslöst skapande

De flesta målare börjar som tecknare. Det kan vara en förutsättning för att bli tekniskt kunnig i måleriet. Men många gånger stannar det där och blir ingen ytterligare utveckling. Jag får ibland enkla beställningar i blyerts, enkla säger jag… det är inte sant! Det ser enkelt och rent ut, men det kan ta lika lång tid som en oljemålning att göra. Men det är avkopplande att teckna om man har behov av att stressa ner.

Rita och måla är i det närmaste något basalt hos ett barn. När barnet blir medvetet och okunniga vuxna börjar tycka, lägga sig i och frammana en föreställning om vad som är fint och fult, upphör oftast processen i den kreativa utvecklingen. Jag har erfarit flera skrämmande exempel på det.

Min unga lilla kille är en flitig tecknare. Men för att han inte ska stanna där och för att stärka hans förmåga och lust, plockar jag ibland fram en duk och ber honom fortsätta med pensel. Hans självkritiska omdöme på detta område är fortfarande gränslöst och jag vill uppmuntra honom att bestämma fritt över sitt skapande. Den tekniska grunden har han, men resten är villkorslöst kreativt.

För en konstnärssjäl är det ett livsnödvändigt behov att få ge uttryck i konst, musik eller text och jag tror att för många som av vuxnas kritiska blickar, blivit fråntagna denna grundläggande del som barn kunde ha sluppit ohälsa och flera sjukdomsrelaterade tillstånd.

Äldsta grabben brukar hämtar sin kraft i spelandets konstform.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.