Porträttmålning som konstform

 

När jag målar ett porträtt handlar det om min tolkning av en människa, det finaste av uppdrag.
Om jag fotografetrar mina modeller finner jag ingen anledning att få till det perfekta fotografiet, det ligger i målningens ändamål. Personen på fotot är däremot  naturligtvis mycket viktig och måste bli bra. Sedan är det så mycket mer som gör målningen, där komposition, omgivande bakgrundsfärg och ev. föremål med budskap i, samt en sinnesstämning mm. är av största vikt.
Porträttet säger något till betraktaren som man likt andra konstverk kan tolka. ( Mona lisa, ett spekulativt exempel, tycka vad man vill om målningen, ingen har trots allt undgått den som konstverk genom historien, därför den har ansetts tolkningsbar)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.