Självförtroende

Du måste göra dig hörd, räcka upp handen och ta mera plats.
Det är komentarer som mina barn många gånger har fått höra vid utvecklingssamtal. Jag var vid senaste tillfället tvungen att ta upp med läraren, ett exempel från TV4 idol, där juryn efter varje uppträdande uppmanade en av de unga flickorna, du måste jobba mer med ditt självförtroende till nästa gång. Med den kritiken gick flickan och satte sig. Jag måste ha mer självförtroende annars är jag inte tillräckligt bra. Ganska paradoxalt.

Min grabb och jag var på utveckligssamtal i går där faktiskt hans nya lärare själv kom in på ämnet. Han sa, jag kan inte bara uppmana eleverna att räcka upp handen och ta för sig, det är min uppgift som lärare att ge dom möjligheten och uppmuntran så att dom vågar. Det är mitt jobb att hjälpa dom. Jag ser i ett barns ögon om det kan och verkligen känner sig säker på sin sak, då först riktar jag mig till den eleven som i sin tur med tillräcklig säkerhet kan svara utan att känna sig uthängd.
Tillvägagångsättet och att vara så lyhörd och inkännande kräver erfarenhet där läraren vet om, och när tillfället att lyfta fram en elev i rampljuset är rätt.
Att uppmana och beordra någon att ta plats och göra sig hörd leder aldrig någon vart.

Jag måste ta ett annat exempel, för det är angeläget tycker jag.
Min dotters allra första och för henne så viktiga betyg i ett ämne, kom med en stor chock. Godkänt! (lägsta betygsnivå). Hon blev oerhört ledsen och tappade lusten. Den stora besvikelsen fick hon bära på tills jag tog upp det en tid senare med hennes lärare på utvecklingssamtalet. Hon förklarade då att alla elever hade fått samma betyg och fler hade reagerat på samma sätt som vi. Hon hade inte haft underlag att sätta några betyg.
Ni har inte reflekterat över vad det gör med elevens självkänsla i den stunden, när den i sin egentliga vetskap om att den är begåvad och värd ett bra betyg för att sedan bara får ett godkänt.
Det var en intressant tanke, vi har inte tänkt på det viset svarade hon.
Året därpå hade läraren bedömt dotterns kunnighet, hon fick då ett starkt B. (Näst högsta betyg) Barnen tar sina betyg på så stort allvar, det gäller även där att man visar  respekt. Självförtroendet är så oerhört viktigt för att ett barn ska kunna utvecklas. Det får vi aldrig glömma bort.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.