Porträttlektion

Konstskolan jag gick på för många år sedan lärde ut hur man bygger upp ett porträtt. Lika långt avstånd där som där, högdagrar ska läggas si och så osv. Varpå jag som något trotsig ung elev frågade, hur gör man om personen man avporträtterar inte stämmer in på dom givna reglerna? Läraren som blev påtagligt provocerad svarar kort och irriterat, men då gör du så ändå!
Från den lektionen lärde jag mig något viktigt. Jag kommer aldrig följa instruktionsboken när jag målar mina porträtt.
I grunden är det naturligtvis bra att ha den kunskapen, om ansiktets uppbyggnad. Men det krävs mycket mer om man ska skapa en personlighet i porträttet.

pappas flicka.

 

 

80% procent av alla människor lär sig att vara grym mot andra efter en tids tillvänjning, att tortera eller döda vid krig exempelvis. Resterande 20% kommer från en annan bakgrund och uppväxt med en annan värdegrund, hur man behandlar en medmänniska. (Stefan Einhorn)

 

far son

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.